Браунис с тъмна бира

Photo 03.02.12, 00 18 36

Тази rецепта я харесах от Слънчевата кухня на Ирина и реших да я направя с леки изменения. Колегите останаха много доволни (занесох част от брауниса в офиса).

В интерес на истината преди повече обичах силно шоколадови сладкиши, сега явно съм на вълна леки торти с кремове и чийзкейкове. Но браунисът си остава класика и вярвам, че този ще се хареса на всеки любител на шоколада.

Продукти:

150г черен шоколад
50г масло
100г бяла захар
100г кафява захар
2 яйца
150мл тъмна бира (аз използвах тъмна бира с мирис на боровинки, която за пиене ми се стори ужасна, но за брауниса беше добре и не придаде излишни аромати)
65г брашно
45г какао

начупен наситно шоколад за поръсване (може и ядки, според вкуса)

Шоколадът се разтопява на водна баня с маслото, а след това към тях се добавят и двата вида захар. Добавят се и яйцата едно по едно (желателно е сместа да е поизстинала леко, преди да стане това) и сместа се разбърква добре. Налива се бирата, а след това се добавят брашното и какаото. Готовата смес се изсипва в тава, предварително покрита с хартия за печена, намаслена и поръсена с какао.

Отгоре се поръсва с шоколадов чипс, или ако нямате – с начупен или нарязан на ситни парченца шоколад (може и млечен или бял, ако предпочитате). За любителите на ядки може да поръсите брауниса с лешници или бадеми.

Пече се около 25 минути на 180 градуса, като щом схване коричка се проверява с клечка за зъби. Готов е, когато клечката излезе с няколко полепени трохи (за да не стане твърде сух). След като се охлади се нарязва на правоъгълни парчета.

Photo 03.02.12, 00 19 51

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s